Wanneer u zich een weg probeert te banen in het oerwoud van zonnepanelen komt u al snel op de volgende vraag: Wat is het verschil tussen een omvormer, micro-omvormers en optimizers? Dat leggen wij u graag uit.

Waarschijnlijk heeft u enkele offertes opgevraagd voor zonnepanelen en lopen deze nogal uiteen. De meest voorkomende oorzaak daarvan is het feit dat u totaal verschillende systemen worden aangeboden. Een en ander is afhankelijk van de orientatie van uw dak, de schaduw en de bouwkundige mogelijkheden in uw woning.

Standaard omvormer

De meest eenvoudige installatie bestaat uit seriegeschakelde zonnepanelen met een enkele omvormer. Dit is de goedkoopste oplossing, maar niet altijd de beste. Bij deze installatie staan de zonnepanelen in serie geschakeld. Dat betekent dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Heeft u op een paneel schaduw, vuil of is deze defect, zullen de andere panelen maximaal het vermogen van dit paneel kunnen leveren. Dit systeem is daardoor niet geschikt als u, of uw buren, een schoorsteen heeft, of bijvoorbeeld een dakkapel welke een dagdeel schaduw op uw dak veroorzaakt. Ook bomen kunnen een rol spelen! Heeft u helemaal geen schaduw op uw dak? Dan kunt u gerust voor deze optie kiezen. Overigens is het mogelijk om meerdere ‘strings’ aan te leggen op één omvormer, bijvoorbeeld wanneer u enkele panelen op het Westen en enkele panelen op het Oosten wenst te leggen.

Optimizers

Bij optimizers is dat een ander verhaal. Uw panelen hebben nu geen last meer van de schaduw op één enkel paneel. Optimizers zorgen voor een optimalisatie in het rendement. Nog steeds hangt er een centrale omvormer in uw woning, om de opgewekte elektriciteit geschikt te maken voor gebruik in uw woning en teruglevering aan het net.

Micro-omvormers

Tenslotte zijn er de micro-omvormers. Dit zijn als het ware optimizers en omvormers in één. U heeft nu geen centrale omvormer in uw woning meer nodig, want ieder paneel heeft zijn afzonderlijke micro/omvormer. Dit heeft als voordeel dat u gemakkelijk de opbrengst per paneel inzichtelijk kunt maken in een app. Daarnaast is uw systeem makkelijker uit te breiden of te verkleinen dan wanneer u met optimizers werkt. Dat kan belangrijk zijn wanneer u na enkele jaren besluit elektrisch te gaan rijden of voor een elektrische vorm van verwarming kiest. Nadeel is dat er meer bekabeling op uw dak aanwezig is, maar een goede installateur werkt dit goed voor u weg.

Voor meer informatie neemt u contact met ons op. Wij helpen u verder op weg.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *