Deze week (20 februari 2023) kwam in het nieuws dat de warmtepomp vervuilender blijkt dan aanvankelijk gedacht. Dat komt doordat de kwaliteit van milieudata beter kon en moest, daarvan zijn nu de conclusies gerapporteerd. Het gaat daarbij onder andere om de milieugevolgen van het koudemiddel.

Zoals dat vandaag de dag helaas bijna altijd gebeurt was het journaille er weer als de kippen bij. Niet om objectief verslag te doen, maar om te scoren met goedkope krantenkoppenjournalistiek, wat je wat mij betreft ook rustig clickbait mag noemen.

Uiteraard is het goed, nee, noodzakelijk om een vinger aan de pols te houden bij nieuwe ontwikkelingen. Er moet continu worden gemonitord of beoogde verbeteringen wel verbeteringen zijn. Daarom is het goed dat er nu een kritisch geluid klinkt naar aanleiding van de onderzoeken, maar er moet niet worden overdreven. Zoals ik op LinkedIn al schreef; als een banaan minder gezond blijkt te zijn dan aanvankelijk gedacht, maakt dat een BigMac nog niet het betere alternatief! Met andere woorden, de warmtepomp mag dan vervuilender zijn dan aanvankelijk gedacht, maar is nog steeds een enorme vooruitgang ten opzichte van een gasgestookte C.V.-ketel. Mits juist toegepast uiteraard!

Het is eenvoudig: Schone warmte bestaat (nog) niet. Om warmte te creeeren, zal altijd een omzetting van energie plaats moeten vinden. Die omzetting gebeurt door een apparaat. Een apparaat moet worden geproduceerd en dat kost weer energie en grondstoffen. Dat is dus per definitie niet goed voor het milieu. Maar het gaat in de huidige tijd om vooruitgang. Zonder vooruitgang hadden we allemaal nog een kolenkit in de tuin gehad. Het aardgasnetwerk heeft ons veel comfort, hygiene en gemak gebracht, maar het is tijd voor iets anders. Waarom? Gas is een fossiele brandstof. Elektriciteit hoeft dat niet te zijn.

Gas kun je thuis niet opwekken. Elektriciteit wel. Gas kun je uberhaupt niet duurzaam opwekken, elektriciteit wel. Een warmtepomp mét zonnepanelen kan daardoor een volledig uitstootvrije manier van verwarmen zijn. Natuurlijk, we hebben te maken met salderen tussen zomer en winter en nog veel andere details waar we je graag meer over vertellen. Maar als je de investering eenmaal hebt gedaan, kun je tegen zeer geringe kosten en een zeer geringe milieu-impact je woning verwarmen. Daar verandert geen onderzoek wat aan.

Blijven wij daarom warmtepompen adviseren? Absoluut!

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *