Ik wil verduurzamen, maar waar moet ik beginnen? De meest gestelde vraag bij ons op het kantoor. En dat is logisch. Verduurzaming en energiebesparing zijn “hot-topics” op iedere verjaardag, borrel of bijeenkomst.

Energie besparen is extra urgent geworden met de hoge energieprijzen, ontstaan in 2022. De energierekening is flink gestegen, met tientallen, soms wel honderden procenten. Het verwarmen van de woning op andere manieren dan met de CV-ketel heeft daardoor de interesse van veel mensen.

Tegelijkertijd lijkt iedereen er verstand van te hebben: “Koop zonnepanelen, die heb je zo terugverdiend!” of “ik heb infrarood-panelen gekocht, dat werkt perfect!”

Waar moet je nu echt op letten?

Allereerst is het belangrijk uw probleem vast te stellen. Waar zitten voor u de kosten? Hoogstwaarschijnlijk is dat de verwarming (veelal gas), of heeft u een hoog elektriciteitsverbruik? Vervolgens is het belangrijk uzelf een aantal vragen te stellen. Hoe lang wenst u ongeveer nog in dit huis te blijven wonen? Welke temperatuur vind ik comfortabel? Ga ik binnen nu en enkele jaren een elektrische auto kopen? Al deze zaken zijn van invloed op uw ideale bespaar-scenario.

Een beetje technische kennis is daarbij ook prettig. De wereld van energiebesparing is namelijk erg versnipperd. Zo zijn er zonnepanelenleveranciers, maar ook warmtepompinstallateurs, EPA-adviseurs en isolatiebedrijven. Vanzelfsprekend zullen zij allemaal hun eigen product of dienst aanbevelen. Juist daar zit de valkuil: dat hoeft niet per se in uw situatie de beste oplossing te zijn!

Met een Energieplan van Verbeterjemeter.nl zijn al die problemen opgelost. Maar als u eerst zelf verder wilt orienteren, neem dan deze gratis tip van ons mee:

Warmte die niet verloren gaat, hoeft niet te worden opgewekt. Goede isolatie is daarom altijd de basis. Is uw woning goed geisoleerd? Kijk dan naar oplossingen met een hoge COP. De COP, ofwel Coefficient of Performance, zegt veel over de efficientie van een apparaat. Met andere woorden, stopt u 1 watt aan elektrisch vermogen in een straalkachel, komt er 1 watt aan vermogen uit. De COP is gelijk aan 1. Stopt u echter 1 watt aan vermogen in een warmtepomp met een COP van 4, komt daar 4 watt aan vermogen uit. Kijk, dan heeft u een mooi antwoord op die kennis met die infraroodpanelen!

Categories:

Tags:

Comments are closed