Een vraag die wij veel krijgen is de volgende: Is het slim om geld te lenen voor de verduurzaming van mijn huis? Het snelle antwoord is: JA!

We begrijpen het goed, je leent liever geen geld. Veel mensen willen naast de hypotheek liever geen leningen aangaan. Dat is een goede eigenschap. Maar juist die hypotheek zou je kunnen verhogen voor het verduurzamen van je woning. Maar ook een persoonlijke of onderhandse lening zouden wij als serieuze opties overwegen. Zou jij geld lenen om te verduurzamen?

Kosten / baten analyse bij het lenen om te verduurzamen.

Het verduurzamen woning gebeurt eigenlijk altijd om twee redenen. Sommige mensen noemen het mileu, maar – laten we eerlijk zijn – verreweg de meeste mensen melden zich bij ons vanwege de kostenbesparing die verduurzaming met zich meebrengt. De maandelijkse lasten kunnen na verduurzaming nu eenmaal drastisch naar beneden!

Maar daar gaat een investering aan vooraf. En investeren betekent dat er geld moet zijn. Wanneer je niet over spaargeld beschikt is lenen een optie. Wanneer is lenen voor verduurzaming een goed idee?

Een simpel rekensommetje: Wanneer een lening je 100 euro per maand kost bij 4% rente per jaar, dan leen je 30.000 euro. Wanneer je met een investering van 30.000,- euro in bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp en isolatie een maandelijkse energiebesparing van 280 euro tegemoet ziet, gaat je maandlast dus met netto 180,- euro naar beneden. Ja, lenen kost geld, maar zodra je dat geleende geld inzet om je maandlasten te drukken ben je goed bezig! Kijk daarvoor ook eens bij het Warmtefonds.

Nog meer bijkomende voordelen: Je betaalt de lening uiteraard uiteindelijk terug, waardoor je met je maandelijkse besparing een waardevermeerdering van je huis hebt kunnen verwezenlijken.

Naast leningen zijn er goede subsidieregelingen voor verduurzaming. Zo is verduurzaming ineens geen ver-van-je-bed-show meer, maar wordt het allemaal een stuk beter bereikbaar. Uiteindelijk begint het allemaal bij een maatwerkadvies. Wat ga jij met de maandelijkse besparing op je maandlasten doen?

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *